Föreningar i fokus: Frisk & Fri

29 november, 2019

NSPHiG består av och samverkar med 16 föreningar inom det psykiatriska området. Varje förening driver också var för sig frågor och aktiviteter som rör deras medlemmar. För att uppmärksamma detta kommer vi ett tag framöver presentera en förening i taget, där de får möjligheten att berätta om sin verksamhet. Först ut är Frisk & Fri.

 

Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar grundades 1983 och blev 2003 en riksförening. Nationellt har Frisk & Fri drygt 2200 medlemmar, men idag har de också flera lokalavdelningar, bland annat i Göteborg. Föreningen arbetar stödjande mot personer med ätstörningar och deras anhöriga och närstående, förebyggande inom området och påverkande för bättre vård.

Ätstörningar kan skapa ett stort lidande för den drabbade, men även för personer i dennes omgivning. Därför riktar sig Frisk & Fri inte enbart till de direkt drabbade av ätstörningar:

– Vi vänder oss till alla drabbade av ätstörning, närstående till en drabbad och även alla som önskar lära sig mer om ätstörningar, säger Ellen Abrahamson, regionansvarig för Frisk & Fri Göteborg.

De flesta som arbetar eller engagerar sig inom Frisk & Fri har själva erfarenheter av ätstörningar, för egen del eller som närstående och anhörig. Ellen Abrahamson har erfarenhet av ätstörningar, men är sedan många år tillbaka frisk. Hon har varit medlem i Frisk & Fri i cirka åtta år, vilket hon på många sätt menar är givande:

– Det bästa med att vara medlem i Frisk & Fri är att kunna göra omedelbar skillnad i människors liv och samhällsutvecklingen.

 

Träffar och utbildningar

En ätstörning är inte alltid något som syns på utsidan och kan därför vara svår att upptäcka. Lika svårt kan det vara att veta hur man kan bemöta en person vid misstanke om ätstörning. Frisk & Fri erbjuder bland annat öppna träffar och stödgrupper för såväl drabbade som anhöriga och närstående. De anordnar även workshops och utbildningar. Ellen Abrahamson vill i synnerhet lyfta fram en av dem:

– Jag vill tipsa om Uppdrag: Frisk – vår uppskattade utbildning för alla vuxna som vill lära sig om ätstörningsfakta, förebyggande arbete, varningssignaler och bemötande. Den erbjuds även med idrottsfokus, då kallad We Care.

Om du vill börja mer småskaligt tipsar Ellen om föreningens pysselkvällar för drabbade samt närstående och anhöriga. Där går det lika bra att bara umgås med andra deltagare och volontärer. Nästa pysselkväll i Göteborg är den 9 december mellan 18.00 och 20.00 på Sensus (Drottninggatan 30). Läs mer om det här.

 

Tack Ellen Abrahamson och Frisk & Fri för ert jobb och engagemang!

Kategorier Aktuellt Föreningar

Intervju med medarbetare

29 maj, 2020
På NSPHiG arbetar vi med många olika saker som på ett eller annat sätt syftar till att öka brukarinflytande och öppenheten kring psykisk ohälsa. Här får du bekanta dig med projekten och personerna som arbetar med dem. Först ut är Therese Möller som arbetar med Hjärnkoll i Västra Götal ...
Läs mer

Forskningsprojekt om brukarrevisioner

27 maj, 2020
Ett forskningsprojekt om brukarrevisioner har blivit beviljat. Projektet är kopplat till CEPI (Centrum för Evidensbaserade Psykosociala Insatser) och kommer starta under den senare delen av hösten 2020. Det är forskningsrådet Forte som har beviljat medel för att driva forskningsprojektet om b ...
Läs mer

Livlinan - mellanmänskliga samtal

18 maj, 2020
Är du på väg att tappa greppet om livet och känns allt hopplöst? Eller upptas dina tankar av svåra etiska dilemman? Då behöver du en annan människa. Just nu är behovet av emotionell närhet till andra större än någonsin då vi inte kan mötas fysiskt. Suicidprevention i Väst (SPIV ...
Läs mer