Föreningar i fokus: Frisk & Fri

29 november, 2019

NSPHiG består av och samverkar med 16 föreningar inom det psykiatriska området. Varje förening driver också var för sig frågor och aktiviteter som rör deras medlemmar. För att uppmärksamma detta kommer vi ett tag framöver presentera en förening i taget, där de får möjligheten att berätta om sin verksamhet. Först ut är Frisk & Fri.

 

Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar grundades 1983 och blev 2003 en riksförening. Nationellt har Frisk & Fri drygt 2200 medlemmar, men idag har de också flera lokalavdelningar, bland annat i Göteborg. Föreningen arbetar stödjande mot personer med ätstörningar och deras anhöriga och närstående, förebyggande inom området och påverkande för bättre vård.

Ätstörningar kan skapa ett stort lidande för den drabbade, men även för personer i dennes omgivning. Därför riktar sig Frisk & Fri inte enbart till de direkt drabbade av ätstörningar:

– Vi vänder oss till alla drabbade av ätstörning, närstående till en drabbad och även alla som önskar lära sig mer om ätstörningar, säger Ellen Abrahamson, regionansvarig för Frisk & Fri Göteborg.

De flesta som arbetar eller engagerar sig inom Frisk & Fri har själva erfarenheter av ätstörningar, för egen del eller som närstående och anhörig. Ellen Abrahamson har erfarenhet av ätstörningar, men är sedan många år tillbaka frisk. Hon har varit medlem i Frisk & Fri i cirka åtta år, vilket hon på många sätt menar är givande:

– Det bästa med att vara medlem i Frisk & Fri är att kunna göra omedelbar skillnad i människors liv och samhällsutvecklingen.

 

Träffar och utbildningar

En ätstörning är inte alltid något som syns på utsidan och kan därför vara svår att upptäcka. Lika svårt kan det vara att veta hur man kan bemöta en person vid misstanke om ätstörning. Frisk & Fri erbjuder bland annat öppna träffar och stödgrupper för såväl drabbade som anhöriga och närstående. De anordnar även workshops och utbildningar. Ellen Abrahamson vill i synnerhet lyfta fram en av dem:

– Jag vill tipsa om Uppdrag: Frisk – vår uppskattade utbildning för alla vuxna som vill lära sig om ätstörningsfakta, förebyggande arbete, varningssignaler och bemötande. Den erbjuds även med idrottsfokus, då kallad We Care.

Om du vill börja mer småskaligt tipsar Ellen om föreningens pysselkvällar för drabbade samt närstående och anhöriga. Där går det lika bra att bara umgås med andra deltagare och volontärer. Nästa pysselkväll i Göteborg är den 9 december mellan 18.00 och 20.00 på Sensus (Drottninggatan 30). Läs mer om det här.

 

Tack Ellen Abrahamson och Frisk & Fri för ert jobb och engagemang!

Kategorier Aktuellt Föreningar

Föreningar i fokus: Anhörigföreningen Göteborg

12 december, 2019
NSPHiG består av och samverkar med 16 föreningar inom det psykiatriska området. Varje förening driver också var för sig frågor och aktiviteter som rör deras medlemmar. För att uppmärksamma detta presenterar vi en förening i taget, där de får möjligheten att berätta om sin verksamhet. ...
Läs mer

Konferensen "Återhämtningens vägar och möjligheter"

07 december, 2019
I torsdags anordnade Göteborgs Stad, tillsammans med NSPHiG och Recoverynätverket, en heldagskonferens om återhämtning. Målgruppen för dagen var personer som på ett eller annat sätt arbetar med personer med psykisk hälsa och/eller missbruk. Dagen inleddes med en paneldiskussion där någ ...
Läs mer

FILM: NSPHiG pratar på SKR:s workshop "Att stärka samverkan med hjälp av samverkansöverenskommelser"

03 december, 2019
Igår besökte NSPHiG:s Sonny Wåhlstedt, Filippa Gagnér Jenneteg och Sara Svensson huvudstaden för att delta i SKL:s (numera SKR) workshop "Att stärka samverkan med hjälp av samverkansöverenskommelser". Workshoppen var en del av projektet Uppdrag psykisk hälsa och under dagen presenterades ...
Läs mer