Brukarrörelsens engagemang bidrar till ett fortsatt avgiftsfritt boendestöd i Lidköping

Nu är beslutet fattat: Lidköping kommun kommer även fortsättningsvis erbjuda ett avgiftsfritt boendestöd. ”Det är en stor lättnad”, säger Anders Abelsson, en av dem som har engagerat sig i frågan.

I mitten av 2020 kom frågan om ett avgiftsbelagt boendestöd upp på agendan i Lidköping. Det kom som ett besparingsförslag till Social och Arbetsmarknadsnämnden (SAN). Förslaget skickades tillbaka, men under hösten togs det återigen upp. Den här gången ställde sig majoriteten av SAN bakom förslaget, med hänvisning till likställighetsprincipen. Man menade att boendestöd bör likställas med hemtjänst, som är avgiftsbelagt.

I Lidköping får cirka 160 personer boendestöd. Beslutet skulle innebära att kommunen tar ut en avgift på upp till 2 139 kronor i månaden för boendestödet. En brukar- och anhörigförening som reagerade starkt på beslutsförslaget är Compassen.

– Vi har många medlemmar som tar emot boendestöd och en avgift för denna viktiga insats riskerar att människor far väldigt illa, säger Compassens Anders Abelsson och fortsätter:

– Personer som inte har råd och avsäger sig stödet riskerar att bli ensamma och isolerade med ökad risk för ohälsa som kan leda till allvarliga konsekvenser för individen. Det uppstår även svårigheter i motivationsarbetet när man ska försöka hjälpa en person att ta emot stöd som är förenat med avgifter.

 

Avgjordes på mållinjen

Anders grundade Compassen år 2000. Det är en ideell förening som riktar sig till personer med ADHD, autism, Tourettes syndrom och deras anhöriga. Idag har de drygt 500 medlemmar. Tillsammans med föreningens ordförande Thomas Jansson ingår Anders i Compassens intressepolitiska grupp. När de fick nys om beslutsförslaget agerade de direkt:

– Compassen påbörjade ett stort arbete för uppmärksamma SAN på brister i underlaget. Vi har skickat yttrande och haft många samtal, säger Anders.

Trots starka argument om vilka negativa konsekvenser beslutet kan få hann förslaget passera SAN, Kommunstyrelsens arbetsutskott och Kommunstyrelsen innan det togs upp i Kommunfullmäktige. Där beslutades till slut att låta boendestödet fortsatt vara avgiftsfritt. Trots lättnaden över det slutgiltiga beslutet understryker Anders att processen dit var annat än enkel:

– Det avgjordes på mållinjen. Det har varit ett långt arbete med många samtal, möten, insändare, informationsinhämtning och yttrande. Vi engagerar oss alla ideellt så det har mycket pusslande att få arbetet att fungera. Ett stort tack till engagemang från NSPHiG som varit till stor hjälp.

 

Besvikelse över att inte bli tillfrågade

Lidköping kommun ställer sig bakom Västra Götalands handlingsplan för psykisk hälsa. I mål 3.2 står det att brukarföreträdare ska erbjudas delaktighet i utvecklingsarbete:

”Den enskildes egna upplevelser behöver tas tillvara för att kunna utveckla ett kunskapsbaserat arbetssätt. Delaktighet i sin egen hälsa och vård är en mänsklig rättighet och en hälsofrämjande faktor. Inflytandet behövs på lokal, delregional, regional och nationell nivå och varje insats behöver betraktas ur den enskildes perspektiv. De som berörs av insatser ska i så hög utsträckning som möjligt kunna påverka verksamhetsutveckling och definiera vad god kvalitet är.”[1]

Trots det blev inte brukarrörelsen tillfrågade i samband med beslutsförslaget om ett avgiftsbelagt boendestöd:

– Det finns en stor besvikelse att man inte i ett tidigt skede involverade brukarrörelsen, säger Anders.

I framtiden vill han inte bara att brukarrörelsen involveras i ärenden som rör deras målgrupper, utan även att man ser över hanteringen av boendestödet i stort och jämför det med andra kommuner:

– Boendestödet måste upp på agendan med tydlighet hur kommuner ska göra sina gränsdragningar. Idag kan boendestödsinsatser i en kommun kosta upp till 2139 kr i månaden medan samma stöd i grannkommunen kan vara avgiftsfritt. Detta är helt orimligt, avslutar Anders Abelsson.

 

[1] Det goda livet i Västra Götaland: Handlingsplan för psykisk hälsa i Västra Götaland 2018-2020. Hämtad här.