OCD-föreningen

Svenska OCD-förbundet är en rikstäckande ideell förening som grundades 1989 med uppgift att stödja människor med tvångssyndrom (OCD) och deras anhöriga.

Vi vill öka kunskapen om tvångssyndrom, som inkluderar både tvångshandlingar och tvångstankar samt relaterade syndrom som dysmorfofobi/BDD (upplevd fulhet), samlarsyndrom (Hoarding), dermatillomani (skin-picking) samt trichotillomani (hair-pulling) till allmänheten, men också till personer inom vården, skolan och socialtjänsten.

1991 startade en lokalavdelning i Göteborg och 1995 bildades en ideell förening. Våra medlemmar finns i Västra Götaland och i norra Halland, från Strömstad i norr till Varberg i söder och Borås, Alingsås, Falköping, Skövde och Skara österut.

Vi har föreläsningar (oftast) tredje söndagen i varje månad kl 15.00 från september till maj på Mötesplats Göteborg, Södra Allégatan 1B, där alla är välkomna. Till dessa möten bjuder vi in psykiatriker, psykologer, terapeuter, personer inom sjukvården m.fl., som kan ge oss svar på våra frågor.

Föreningen anordnar stödgrupper i form av cirklar för personer med OCD och deras anhöriga/närstående och även för anhöriggrupper. Vi föreläser också för olika yrkesgrupper samt har uppdragsutbildningar för personal och arbetslag inom boendestöd, hemtjänst och psykiatri.